woensdag 24 februari 2016

Belgisch Stoofvlees in de Crockpot® slowcooker


Ingrediënten: 

Olie en roomboter (ongezouten)
2 grote uien, grof gesneden
1 kg runderriblappen
3 takjes verse tijm
2 blaadjes laurier
2 winterpenen
1 flesje donker tafelbier (Trippel)
30 gr (Luikse) appel/perenstroop
1 snee wit brood
2 el grove mosterd
scheutje azijn
peper en zout
plak ontbijt- of kruidkoek

Bereiding:
  • Verhit een grote braadpan en doe er een beetje olie en boter in.
  • Fruit de uien aan zonder ze bruin te laten worden. Schep ze hierna over in de Crockpot®.
  •  Kruid het vlees met peper en zout
  • Bak het vlees in delen, zodra het dichtgeschroeid en bruin is kan het in de Crockpot®.
  • Schep het vlees bij de uien en voeg thijm en laurier toe.
  • Snijd de winterpenen in halve rondjes en roerbak ze even in de bakresten van het vlees voordat je het in de Crockpot® doet. 
  • Deglaceer de vleesresten met het bier en breng het bier aan de kook.
  • Voeg de stroop toe en roer alles goed door elkaar. 
  • Voeg het vocht toe aan het vlees in de Crockpot® en schep even om. 
  • Besmeer het brood met de mosterd en leg de boterham met de besmeerde zijde naar onderen op het vlees.
  • Zet de Crockpot® 7 uur op LOW en laat de stoverij zacht worden, het vlees moet uit elkaar vallen.
  • Doe na 6.5 uur de de deksel schuin op de Crockpot® nadat je een scheutje azijn hebt toegevoegd.
  • Maak het af met een verkruimelde plak ontbijt- of kruidkoek om het iets meer in te dikken. 
  • Breng op smaak met peper en zout.


Lekker met zelfgebakken friet, gekookte aardappelen, puree of rijst.
Ik had een koolhydraat-arme eter die avond, dus maakte ik behalve rijst ook een groentepuree van pompoen en pastinaak, erg lekker!

(Pompoen en pastinaak in even grote stukken snijden, 15 á 20 min koken. Afgieten, beetje kookvocht bewaren. Stampen en met kookvocht de gewenste dikte geven. Eventueel een scheutje melk of room erbij en pureren met de staafmixer als je een gladde puree wilt. Breng op smaak met peper en zout en een koud klontje roomboter.)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten